2. Smo snurkt

Geplaatst: 28 augustus, 2019 in Blog

Smo lag, zoals gewoonlijk te snurken voor de ingang van de tempel. Smo sliep bijna altijd. Een paar keer per jaar werd hij wakker om een ketter of een heks te verorberen. Men fluisterde dat Smo met zijn vorktong kon ruiken of je kwaad in de zin had. Smo was duizenden jaren oud. De voorouders hadden Smo van de godenwereld meegenomen om de ingang van de tempel van de priesters te bewaken. Althans, dat vertelden de schriften.
Het snurken van Smo deed de omgeving trillen. De stenen huizen van de devotees waren daardoor verbrokkeld tot gruis. De devotees waren al eerder vertrokken omdat ze bijna gek werden van de trillingen van het gesnurk van Smo. De tempel was omgeven met ruïnes en verbleekte houten staken van verdwenen tenten waar ooit devotees in woonden. Alleen de tempel stond er nog. Ongeschonden, ongehavend, omgeven met een droge, grauwe levenloze woestenij.
Een delegatie van mijnwerkers was onderweg naar de tempel voor een auditie vanwege Ka en zijn handelingen. Omdat Ka een God in mensvorm was geweest. Omdat Ka zijn leven had gegeven om het wit van de bodem van de mijnschacht te onthullen. Om te vragen hoe hun karma vanaf nu ingevuld diende te worden.
Ka werd meegenomen en lag levenloos in een kar die door een os werd voortgetrokken. De delegatie voelde de vibraties van de snurkende Smo. Vol ontzag pauzeerden ze even. “Wie is het devootst van ons?,” vroeg Yuko, “want die laat Smo hoogstwaarschijnlijk met rust.” Iedereen keek naar de grond. “Ik ga wel,” zei Kena, “ik ben het oudst en mijn longen zijn verstoft. Ik heb toch niet lang meer en ben best wel devoot.” Kena kuchte even, alsof hij zijn betoog daarmee wilde bekrachtigen
Iedereen ging geestdriftig akkoord. De delegatie zette haar tocht voort. In de verte zagen ze de tempel, maagdelijk wit in een grauwe woestenij. “Net zo wit als de vloer in de mijnschacht,” fluisterde Yuko.
Kena keek iedereen strak aan: “Vaarwel.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s