Wat kunnen we leren van fascisme?

Geplaatst: 29 maart, 2019 in Blog, column

Toen ik las dat links geen verhaal heeft tegenover fascisten (link eventueel openen in incognito venster) kreeg ik een vies smaakje in mijn mond. Links moet leren te leuteren als een fascist? De waarheid doet er niet toe?

Wat we kunnen leren van fascisten? 

Dat ze 6 miljoen joden uitroeiden. Onwelgevallige meningen uitroeiden. Dat een mensenleven minder waard was als dat van een rat. Dat het leven een hel was geworden. Dat je dood beter af was dan levend. We kunnen van die tijd leren dat er maar één remedie is tegen fascisme.

Vraag het aan de Russen die bij bosjes stierven om het fascisme uit hun land te verdrijven. Vraag het aan Stalingrad. Vraag het aan het getto in Warschau. Vraag het aan de soldaten die stierven op het Normandische strand. Vraag het aan de overlevenden van concentratiekamp Dachau. Vraag het aan Mengele. Vraag het aan …

Er is één remedie mensen, dát is wat we kunnen leren van fascisme en fascisten. Er is maar één remedie.

reacties
  1. Ikzelf schreef:

    De geschiedenis toont aan dat fascisten altijd in groep acteren en ieder afzonderlijk allerlafst zijn. Verder dat ze altijd afhankelijk zijn van verklikkers — lafhartigheid zoekt nu eenmaal soortgenoten. En precies dat spreekt nu juist zoveel mensen aan: de persoonlijke nietigheid maskeren met de groepsidentiteit. Laf en achterbaks, hopelijk onopgemerkt, zodat ze achteraf kunnen zeggen dat ze het niet konden weten en er niets aan konden doen. Fascisme is de ideologie van en voor de lafaards en de parasieten en die vind je in alle geledingen van de bevolking, toen, nu en altijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s