Carbon tax in Canada of hoe je conservatieve malloten aanpakt

Geplaatst: 23 oktober, 2018 in Blog, column

Volgens wetenschappers (mensen die er verstand van hebben)  is het duidelijk dat door onder andere CO2-emissies het klimaat nogal aan het broeien is. Het wordt warmer met als gevolg meer stormen, overstromingen, droogte, nattigheid en ander leed dat u zelf mag invullen.

Conservatieven staan internationaal bekend als een stel malloten die vinden dat wetenschap ook maar een mening is. Canada is hierop geen uitzondering. Maar Canada gaat belasting op emissies invoeren. Want Canada heeft een liberale regering. (Niet neo-liberaal.)

Ieder provincie in Canada mocht zijn eigen plannen, binnen de afgesproken spelregels invoeren. Maar natuurlijk zijn er malloterige conservatieve premiers in Canada die de plannen van de Canadese regering tegenwerken.

De premier van Ontario, Doug Ford is hier een mooi voorbeeld van. Hij moet niets hebben van ‘carbon tax.’ Ford heeft zelfs de plannen van de vorige liberale regering van Ontario in de prullenbak gegooid. Hetgeen de provincie miljarden heeft gekost omdat er inmiddels druk geïnvesteerd werd door bedrijven die nu moesten worden afgekocht. 

De regering Trudeau weet de conservatieve provincies die de boel tegenwerken naar mijn mening een hele aardige hak te zetten.

Iedereen die in een provincie woont waar niet meegewerkt wordt aan invoering van een carbon tax moet emissiebelasting betalen. Hoe meer je vervuilt, hoe meer je moet betalen. Op bijvoorbeeld benzine, gas en elektra zal een heffing komen. Vervolgens wordt die heffing/belasting rechtstreeks terugbetaald aan de burger. Maar de belastingteruggaaf zal voor de gemiddelde persoon hoger zijn dan het geld dat hij eerder moest inleggen. Immers, de vervuiler betaalt, dus moeten bedrijven die veel vervuilen extra belasting betalen. Het is de bedoeling dat die bedrijven daardoor gaan innoveren om minder te vervuilen. En die teruggaaf gaat naar de burger. Rechtstreeks. Niet via de provincie.

Door niet mee te werken aan een carbon tax staan die provincies voor lul omdat alleen de burgers er beter van gaan worden. En de provincies geen cent wijzer. Die staan buitenspel. En dat gaat de conservatieve PC (Progressive Conservatives) volgend jaar met de nationale verkiezingen stemmen kosten. Want de gemiddelde kiezer stemt nog steeds op de partij die zijn beurs het best weet te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s