Cannabis is nu legaal in Canada #WeedWednesday

Geplaatst: 18 oktober, 2018 in Blog, column

De eerste dag dat Cannabis legaal is in Canada is bijna achter de rug. Op het nieuws zag je vooral blije verhalen van personen die eindelijk vrijuit een jointje konden roken en van personen die waarschuwden voor de gevaren van cannabis. Vooral voor rijden onder invloed van- en werken onder invloed van cannabis werd behoorlijk gewaarschuwd. Ook agenten waarschuwden het volk dat ze extra streng en stoer zouden optreden tegen cannabisgebruik op plekken waar dat niet mocht.

Natuurlijk werd er hier en daar een feestje gevierd. Maar van wanklanken of rellen was nergens sprake.

Op de wegen wordt vanavond en de komende week streng gecontroleerd op ‘impaired driving.’ Ik lachte hardop toen een lokale journalist op het nieuws vroeg of er al een overtreder gepakt was. “Jawel,” was het antwoord, “we hebben iemand gepakt die te veel gedronken heeft.” Maar van iemand die door cannabisgebruik van de weg moest worden gehaald was (nog) geen sprake.

Bij enkele ‘wietshops’ werd gevraagd of er ook onfatsoenlijk en hinderlijk in het openbaar gepaft wordt en dergelijke, of het ergens ook uit de hand liep. Maar niets van dat alles. Het was bijzonder stil op straat. Niets aan de hand. Geen wietwolkje aan de lucht

Want er was inderdaad weinig aan de hand. Behalve het gevoel van een zucht van verlichting dat je normaal cannabis kon kopen en recreatief mocht gebruiken, mits men zich aan de spelregels hield natuurlijk.

Over clementie voor cannabisgebruikers die de oude cannabiswet overtraden wordt druk gedebatteerd.  Waarschijnlijk komt dat wel goed. Er klinken geluiden om de overtreders van destijds, die volgens de nieuwe cannabiswet niks misdaan hebben, uit de boeken te schrappen. Maar ik vrees dat dat niet gaat lukken.

Intussen blijven de voormalige overtreders van de Canadese cannabiswet gewoon in de boeken van de Verenigde Staten staan en komen die de grens niet over. Tenzij je 500 Amerikaanse dollars betaalt voor het schrappen van je overtreding. Die 500 dollar ben je dan kwijt, en moet je alsnog afwachten of je overtreding alsnog geschrapt wordt. Als je geluk hebt duurt dat een maand of drie. Als je pech hebt wordt die niet geschrapt.

Morgen gaat Canada weer over tot de orde van de dag, en vraagt men zich af waarom men zich zo druk maakte om ‘WeedWednesday,’ een dag als alle andere, behalve dan dat cannabisrokers eindelijk legaal hun jointje konden roken. En de staatskas kan gaan rinkelen.

Ps: Iedere provincie mag de nieuwe wet naar eigen inzicht implementeren En de provincies zijn niet allemaal even goed voorbereid. Zo kan je legale Cannabis in Ontario alleen maar online bestellen. En zijn wietshops niet legaal. Toch willen de meeste dispensaries die illegaal opereerden openblijven. Zo zal er in die provincie voorlopig een grijze markt ontstaan. De politie trad de laatste jaren niet echt hard op tegen die wietshops. Ik hoop dat dat met de nieuwe wet ook niet zal gebeuren. Over 6 maanden mogen de wietshops die een vergunning verkregen hebben legaal open. 

Weetje: De huidige premier van Ontario, Doug Ford, verkocht vroeger zelf illegaal cannabis in Toronto. Ook in de politiek is hij een schurk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s