Faalangst

Geplaatst: 17 oktober, 2018 in Blog, column

Onlangs werd ik geconfronteerd met een oud gevoel toen ik aan het klussen was. Ik maakte een meetfout met als gevolg dat ik een vloerdeel foutief gezaagd had en daardoor onbruikbaar was. Nu had ik meerdere pogingen achter de rug om de klus correct te klaren. Drie pogingen om precies te zijn. En het is zoals een oud gezegde ons wil vertellen: “Vier maal is scheepsrecht.”

Ik voelde een verpletterend gewicht dat me op mijn knieën wilde drukken. Ik voelde een drang om een potje te gaan janken. Ik had gefaald. Iets in me wilde me dat inwrijven, wilde dat ik het project zou opgeven, boos zou worden en meer van dat soort dingen. 

Gelukkig ben ik inmiddels oud en wijs genoeg om al dat onaangename gedoe dat me overspoelde van me af te laten glijden en te negeren. De klus is inmiddels geklaard en klaar voor inspectie van mijn handige zwager.

Ik was vooral verbaasd dat faalangst zich nog steeds zo krachtig als ongewenste gast in mijn onderbewuste manifesteerde en zich waarschijnlijk nooit helemaal zal laten wegjagen.

Het gevoel te falen is een bijzonder krachtige emotie waar nogal lastig is mee om te gaan. Dan liever niks doen, luieren en net doen alsof je het allemaal niet interesseert. Ik heb jarenlang geluierd en me nergens voor geïnteresseerd. 

Ik ben dat inmiddels ontgroeid. Vroeger dacht ik dat ik een onhandige kluns was. Maar dat blijkt iedere keer weer reuze mee te vallen. Zolang ik durf te falen en het opnieuw te proberen. Steeds maar weer.

Ik weet zeker dat er veel meer mensen zijn die lijden onder de verlammende gesel van faalangst. En volhouden valt dan niet mee. Maar als je lijdt aan faalangst moet je dat onderkennen, en niet net doen alsof je het niet kan boeien. Ik heb dat ontelbare keren geprobeerd. Maar het loste mijn faalangst niet op. Nu probeer ik de klus te klaren. En als het niet lukt probeer ik het nog een keer, totdat het lukt en het oude, vertrouwde faalgevoel terug in zijn hok kan sturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s