Als het leven al te veilig is geworden

Geplaatst: 3 augustus, 2018 in Blog, column

Als kind zag ik een scène op tv waar iemand werd aangevallen door een zwaan. Het commentaar wist te melden dat een klap van de vleugel van de zwaan de arm van de persoon brak. ‘Want zwanen kunnen met hun vleugels de ledematen van personen breken als ze zich bedreigd voelen.’ Jaren later kwam ik erachter dat het een broodjeaapverhaal was, maar het kwaad was inmiddels geschied.

Sinds die tijd ben ik namelijk bang voor zwanen en ganzen Ganzen lijken een beetje op zwanen weet je. Nou ja, dat weet mijn angstige onderbewuste mij dan te vertellen. Verder lach ik personen die bang voor spinnen en/of muizen zijn keihard uit. Want zo rol ik nu eenmaal.

Nu maak ik een bruggetje naar de waan van de dag en de angst die die daarbij hoort. Angst voor islam en moslims. Enge hoofddoekjes en niet minder eng Arabisch gebrabbel. Allahoe akbar (!) En dan weet het deskundige commentaar te vertellen of te schrijven dat islam eng is, niet deugt. En u schrikt, wordt bang voor islam. Voor de Arabische taal. En u krijgt die enge hoofddoekjes maar niet uit uw hoofd.

U dient zich te realiseren dat het veelal broodjeaapverhalen zijn. Dat moslims gewoon mensen zijn als u en ik. Maar u krijgt de angst maar niet uit uw hoofd. Het kwaad is immers al geschied?

Ik maak regelmatig een spin dood omdat iemand in mijn woonplaats bang is voor spinnen. (Tegenwoordig zet ik spinnen netjes buiten de deur.) 

Angsten zijn meestal niet reëel. Maar het kan diep zitten en de ratio volstaat niet altijd. Vooral als personen op radio, tv en in de gedrukte pers u voortdurend willen wijsmaken dat vluchtelingen potentiële terroristen zijn, te lui zijn om te werken, uw baan afpakken en alle homo’s overhoop willen schoppen.

Blijf uw verstand gebruiken, hoe bang u ook bent. Een vliegtuig stort wel eens neer, toch is de kans dat u dat overkomt verwaarloosbaar. En gaat u gewoon met het vliegtuig op vakantie naar Ibiza. Dat is het soort verstand dat u moet gebruiken als u zich angstig voelt in de omgeving van vrome moslims en grote, sterke, knappe mensen met een tintje. Want zeg nou zelf, die mensen zien er toch een stuk beter en vaak beter verzorgd uit dan wij bleekneusjes?

Moet ik het nog over antivaxers hebben of heeft u de strekking inmiddels begrepen?

We zoeken een verklaring voor een angst vaak buiten onszelf, willen graag iemand de schuld geven van onze angsten. Daarom ligt het aan de moslims, ligt het aan de vaccinaties en worden we rustig gehouden door chemtrails die passagiersvliegtuigen boven onze hoofden achterlaten. Wachten vrome christenen op Armageddon en de wederopstanding (van hun vrome familie). Zijn er allerlei samenzweringen om ons te gronde te richten.

Bang zijn is prima. Soms is het nodig. Maar als het leven al te veilig is geworden bedenken we zelf dingen om bang voor te zijn en te worden. Want laten we wel wezen, westerlingen leven in een bijzonder veilige periode. En de meeste angsten waar wij westerlingen aan lijden zijn niet reëel.

Daarom zouden mensen die het beter weten dan u en ik heksenjachten en samenzweringstheorieën met alle mogelijke middelen moeten blootleggen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s