Eikeljeukcrème

Geplaatst: 25 april, 2018 in Blog, column

Mijn vrouw had altijd nieuw, schoon ondergoed voor me klaarliggen voor als ik naar de dokter ging. En op een dag moest ik naar de aan mij toegewezen huisarts van mijn goedkope zorgverzekeraar. Want ik had jeuk aan mijn eikel. En dat is geen pretje. Toen ik in mijn blote bips op de behandeltafel lag en mijn voorhuid naar beneden trok voor nadere inspectie trok hij een vies gezicht: “Ik zie het al mijnheer, een klassiek geval van eikeljeuk.”

“Klassiek?”, vroeg ik, het komt vaker voor?” “Nee,” zei de dokter, “ik heb het nog nooit eerder in het echt gezien, maar tijdens mijn opleiding wel veel gelachen om deze kwaal. En dan blijft dat je bij, vandaar dat klassiek. Gelukkig is er een vrij eenvoudige remedie tegen, eikeljeukcrème. Het is vrij verkrijgbaar bij de apotheek dus u kunt het daar gewoon halen. “Is er ook een Latijnse naam voor die crème?, ” vroeg ik, “het klinkt wat raar om een dergelijke naam te bestellen.”

“Nou nee,” zei de dokter, “eikeljeukcrème is een vrij oud product, het stamt uit de middeleeuwen toen men het nog niet zo nauw nam met de hygiëne en vrijwel iedere man een of meerdere malen een periode van jeuk aan zijn eikel had. Niet alleen het geloof was de oorzaak dat gezinnen zo groot waren. En destijds was er een crèmegilde dat het Latijns niet machtig was. Een gilde dat vond dat de Nederlandse taal volstond. En een van de eerste crèmes die het crèmegilde ontwikkelde was eikeljeukcrème. Daarna ontwikkelde ze tepelkloofzalf en uierzalf. Ook echte Nederlandse namen.”

“Eikeljeukcrème graag,” fluisterde ik voorzichtig.
“Wat zegt u?”
“Eikeljeukcrème graag.”

De apothekersassistente  achter de toonbank bulderde van het lachen, gierde van het lachen en herhaalde hardop mijn verzoek. Veel te luid en dus kon iedereen het horen. Ik voelde me heel klein worden. Mijn testosteron verdween als sneeuw voor de zon, mijn penis verschrompelde kortom, ik voelde me niet op mijn gemak. En iedereen keek me aan en probeerde niet te lachen. Ik herinnerde me de giecheldrang die ik soms had als we stil moesten zitten in de kerk. Zo werk ik dus aangekeken.

Het wachten op de crème leek uren te duren. Eenmaal weer thuis las ik de gebruiksaanwijzing. ‘Geen coïtus gedurende de periode dat u eikeljeukcrème gebruikt.’ En tóen  werd ik boos. Waarom moet dat weer in het Latijn? Waarom niet gewoon ouderwets Nederlands ‘Niet fucking neuken?‘ Is dat te vies soms?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s