Agenten dienen zich verre te houden van de sociale media

Geplaatst: 5 april, 2018 in Blog, column

De politie dient zich bezig te houden met het vangen van boeven en het uitdelen van boetes aan overtreders. Om de een of andere reden denkt de agent dat wat ze doen belangwekkend genoeg is om op Twitter en/of Facebook te plaatsen. Een kiekje van een zwerver die tot hilariteit van oom agent van zijn slaapplek gelicht wordt, een kiekje van een jongere, die volgens de agent naar weed ruikt en daarom niks meer of minder dan hoon over zich heen krijgt. Al met al nogal een treurige toestand, ook omdat zo nu en dan de privacy van het slachtoffer geschonden wordt.

Om een of andere reden waant de agent zich de morele heer en meester van de straat en kan hij de verleiding om dit te delen op Facebook en Twitter niet weerstaan. Ego nietwaar? Ik leef dus ik gooi alles op de sociale media.

Een aardig dieptepunt was kortgeleden een zogenaamde grafschennis van een  begrafenisplaats. Nadat honderden Facebookgebruikers het bericht van agent ‘^JS’  hadden geliked en verontwaardigd reageerden op het aangedane onrecht bleek het toch anders te zitten. Een ordinaire storm had de begraafplaats geschonden en niet een stel onverlaten.

Nogmaals, agenten dienen de orde te handhaven, boetes uit te schrijven en boeven te vangen. En als agenten graag hun ervaringen willen delen doen ze dat maar met de psycholoog dan wel psychiater. De sociale media is geen plek waar je zomaar je onbezonnen politie-onderbuikgevoelens kan plempen.

Ik vraag me af hoe de goedwillende mensen die zo hartstochtelijk gereageerd hebben op de Facebookpost van de agenten in Twente zich nu voelen. Schamen ze zich? Voelen ze zich bedrogen? Of zijn ze boos en vinden ze net als ik dat agenten zich verre dienen te houden van sociale media en de berichtgeving moeten overlaten aan professionals die achteraf uitleggen wat er loos is in plaats van vooraf onderbuikgevoelens van oom agent op de sociale media te plempen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s