Joris maakt een herfsttafel

Geplaatst: 14 oktober, 2017 in Blog, Fictie

Er is een tijd geweest dat men dacht dat je beter geen paddenstoelen kon plukken. En op school werd verteld dat de kinderen een herfsttafel moesten maken zonder paddenstoelen. Joris was een gehoorzame leerling en probeerde zo goed en zo kwaad als het ging altijd te doen wat meester en juf zeiden. Maar een herfsttafel maken zonder paddenstoelen…

Joris was dol op herfsttafels maken. Heerlijk wandelen in het bos en herfstbladeren zoeken. En dan een paddenstoel plukken en heel hard wegrennen omdat hij niet betrapt wilde worden door een kabouter. Dat was veel spannender dan belletje drukken bij de overbuurman die altijd boos werd…

Joris zocht herfstbladeren, eikeltjes en dennenappels voor zijn herfsttafel. Toen zag hij een paddenstoel, rood met witte stippen… Joris keek er een tijdje naar maar besloot door te lopen en zijn impuls om het kleinood te plukken te negeren.

“Ik ken jou.” Joris keek om. Een kabouter keek Joris streng aan: “Jij hebt mijn huis geplukt vorig jaar.” Joris schrok en excuseerde zich: “Ik zal het nooit weer doen mijnheer de kabouter, op school mogen we alleen nog maar herfsttafels zonder paddenstoelen maken.” De kabouter legde Joris uit dat er woningnood was ontstaan door al die verdwenen paddenstoelen. Dat het te duur werd om in een paddenstoel te wonen. Hoe kabouters rijk zijn geworden met het verkopen van hun paddenstoelen.

Een andere kabouter interrumpeerde de kabouter: “Pluk maar raak hoor, paddenstoelen plukken is goed voor de paddenstoelenmarkt en als een kabouter geen paddenstoel kan betalen door de krapte moet hij maar harder gaan werken. De hardwerkende kabouter kan een huis prima betalen.”

Joris dacht diep na. De ene kabouter kon zijn huis bijna niet betalen omdat de paddenstoelen opraakten. De andere kabouter verdiende geld met paddenstoelenschaarste. Joris vroeg zich af hoe het zou zijn als zijn lieve pappa zijn huis niet zou kunnen betalen. Dan zou Joris met zijn pappa op straat staan en dan zou het veel moeilijker zijn om op zijn lieve pappa te passen.

Op school lieten de kinderen hun herfsttafel zien. Alle kinderen hadden een herfsttafel zonder paddenstoelen gemaakt. “Nu worden paddenstoelen goedkoper en kunnen ook arme kabouters in een huis wonen,” bedacht Joris wijs.

Het jaar daarop maakte Joris opnieuw een herfsttafel zonder paddenstoelen. Hij kwam geen enkele kabouter tegen. “Die zitten allemaal lekker in hun warme paddenstoel,” bedacht Joris en hij kreeg een heerlijk warm gevoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s