De vrouw van de dominee komt langs

Geplaatst: 20 juli, 2017 in Blog, Fictie

Het viel even stil in de ALDI die donderdagavond, koopavond. Want de vrouw van de dominee van het dorp verderop kwam langs. Ze probeerde niet op te vallen, maar ze werd herkend. Mensen stootten elkaar aan, fluisterden, sisten en keken haar met grote ogen na.

De dominee had zijn vrouw verteld dat de collectes de laatste tijd tegenvielen en dat ze moest bezuinigen. Ze vroeg nog of er bezuinigd kon worden op het onderhoud van de kerk. Maar de dominee was onverbiddelijk.

De moeder van Bert voelde zich bijzonder ongelukkig met het onverwachte bezoek van de vrouw van de dominee aan de ALDI want ze merkte dat ze dit keer, ondanks dat iedereen wist dat ze niet gepast hoefde af te rekenen, niet opviel. Ze besloot daarom extra langzaam haar boodschappen te doen en af te rekenen als de vrouw van de dominee vertrokken was. Ze wilde bij de kassa in het financiële middelpunt van de belangstelling staan, maar dat was onmogelijk als dat mens van een domineesvrouw door de ALDI struinde.

De vrouw van de dominee voelde zich naakt en vernederd. Omdat ze nog nooit in de ALDI was geweest duurde het tot bijna sluitingstijd alvorens ze haar boodschappen bijeen gesprokkeld had en klaar was met spitsroeden lopen. Tot sluitingstijd was ze blootgesteld aan de priemende ogen van de kerkgangers in het dorp verderop.

De vrouw van Bert voelde zich onzichtbaar en genegeerd toen ze bij de kassa stond. Het was sluitingstijd en ze moest nu wel afrekenen. Hoe ze ook met haar geld zwaaide, iedereen keek naar de vrouw van de dominee die gepast met kleingeld afrekende bij de kassa verderop en met een lege beurs naar de bushalte liep.

De vrouw van de dominee bad die nacht voor hogere collecteopbrengsten tijdens de kerkdiensten van haar man. Ze dreigde dat God anders wel eens een volgeling zou kunnen verliezen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s