Werken in de fabriek

Geplaatst: 6 juli, 2017 in Blog, Fictie

De vader van Bert ging na de lagere school, net als de meeste kinderen in ons dorp, werken in de fabriek. Je moest wel gaan werken want de meeste ouders konden wel een extra centje gebruiken om de boodschappen te kunnen betalen. De ULO en de HBS waren ver weg in de stad en alleen jonkheer Van Oostrum had de middelen om zijn zoon een middelbare opleiding te bezorgen.

In de fabriek was het hard werken. Alles moest met de hand en machines waren er nauwelijks. Maar de jaren verstreken en meer en meer machines deden hun intrede op de werkvloer. Steeds meer arbeiders moesten een machine gaan bedienen. Op zich geen probleem want er was geen machine zo gek of er paste wel een arbeider bij.

Maar op iedere regel is een uitzondering, en de vader van Bert was zo’n uitzondering op de regel. Hij probeerde machine tot machine te bedienen, van moeilijk tot gewoon, van gewoon tot eenvoudig, maar Berts vader begreep de machines niet. Hij gaf de machines en de personen die hem de werking van de machines uitlegden de schuld van zijn falen.

De vader van Jan was een voorman die, leergierig als hij was, zich opwerkte tot ploegchef en daardoor niet zo hard meer hoefde te werken als zijn collega’s. Bovendien was zijn loonzakje voller dan die van de gemiddelde arbeider.

Er was geen werk meer voor de vader van Bert; vrijwel alles was geautomatiseerd. De vader van Jan piekerde en piekerde over een speciale functie voor Berts vader om te voorkomen dat hij ontslagen zou worden.

Na veel vijven en zessen kreeg de vader van Jan toestemming van mijnheer de directeur om de vader van Bert een passende functie te geven; die van schoonmaker. Missie volbracht en ontslag was voorkomen. Zou je denken.

De vader van Bert was diep beledigd en heeft de goedwillende vader van Jan nooit vergeven voor wat hij hem geflikt had en hoe hij hem vernederd had met zijn nieuwe functie met bijbehorend loon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s