Déjà vu met de #Telegraaf

Geplaatst: 7 januari, 2017 in Blog, column
Tags:, , , ,

Jodenplaag wordt asielplaag. Joden ontmenselijken, asielzoekers ontmenselijken. De Hutu die de Tutsi aanduidde als zijnde kakkerlakken. We weten hoe het met de Joden is afgelopen destijds. We weten hoe het met de Tutsi is afgelopen. En vraagt u zich nu af hoe het met de asielzoekers zal aflopen. Ze zijn mensen. Net als u en ik. U weet waar ontmenselijking toe kan leiden. En als u dat niet weet of wil weten, raad ik u aan om even te gaan ‘Googlen.’

Het is een open deur, ik weet het. Maar blijkbaar zijn er mensen die die deur op een kier willen zetten. Die deur willen dichtgooien en hermetisch afsluiten. Dus zullen weldenkende mensen die deur wijd open moeten houden. Opnieuw open moeten trappen. De ontmenselijking van asielzoekers met hand en tand moeten bestrijden.

Naschrift: Het ‘oude’ artikel komt uit ‘De misthoorn.’ Hetgeen het relaas nog onsmakelijker maakt.

reacties
 1. Gewoon schokkend de gelijkenis tussen de artikelen. Die krant was voor en tijdens de oorlog al fout en had naar mijn idee sindsdien verboden moeten blijven. De huidige redacteur is overigens bijzonder lui met zijn kopiëren-plakken en woorden vervangen actie.

 2. ikzelf schreef:

  Ik vrees dat het gebrek aan empathie niet opgeheven of zelfs maar gecompenseerd zal kunnen worden door ‘even te Googlen’. Ieder ander, die wel beseft dat ook zij met een ander uiterlijk, ander geloof, andere taal, ander wat-dan-ook evengoed mensen zijn als jij en ik, die hoeft niet te Googlen, maar roept al jaren dat de geschiedenis zich herhaalt.
  Nou nee, niet ‘herhaalt’, want deze keer hebben we het wel degelijk ‘gewußt’ en kunnen wel degelijk iets ‘dafür’, want we worden dagelijks gewaarschuwd, maar kiezen er doelbewust voor om het te laten gebeuren. Het betreft immers toch ‘de ander’ (de [anders-]gelovige, de andersgekleurde, de anderssprekende, de andersdenkende, etc.) en (nog) niet onszelf. Gebrek aan empathie, weet je wel.
  En dus staan we er met massaal met de open ogen stijf gesloten naast en doen niets en we lachen degene uit die ons waarschuwt. Want ach, dat boontje om z’n loontje komt, dat zal z’n tijd wel duren, toch? Waarschijnlijk betreft het dan toch onze (klein-)kinderen — boeien, nietwaar? Gebrek aan empathie, weet je nog wel.

  Niet alleen de journalistiek is lui en antisociaal (want dat is gebrek aan empathie nu eenmaal), een groot deel van de bevolking is het in zeer ernstige mate en dat houdt immers niet op bij bepaalde beroepsgroepen.

 3. […] artikel is geschreven door Blogger >> […]

 4. Edwin schreef:

  De Telegraaf was tijdens WO2 zeker een “foute” krant. Meeste kranten in Nederland werden door de Duitse bezetters verboden, gingen veelal ondergronds. De Telegraaf mocht gewoon blijven doorgaan, immers, het was vrijwel een NSB krantje geworden, ook toen door de zeer populistische politieke beweging, de NSB van Anton Mussert. Toen Nederland bevrijd werd van de Duitsers werd De Telegraaf dan ook niet voor niets van 1945 tot 1948 verboden in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s