Vroeger was alles beter

Geplaatst: 28 juni, 2015 in Blog, Herinneringen, Techniek

Ik draai een plaatje van The Chi-lites : “Have you seen her.” De intro van dit nummer overweldigt me iedere keer weer omdat mijn gevoel dan in een klap wordt teruggevoerd naar de tijd dat ik luisterde naar piratenzenders als Radio Noordzee, Radio Veronica en Radio Caroline. Ik meen dat de Intro van “Have you seen her” werd gebruikt in een jingle van radio Veronica. Het krakende geluid van mijn transistorradiootje op de middengolf was me destijds liever dan het kristalheldere fm-geluid van Hilversum 3. Ik weet nog hoe ik als 14 jarige jongen, in tranen, met de hele familie voor de radio zat te luisteren naar Veronica tot de stekker eruit ging en we vervolgens schakelden naar Radio Noordzee en luisterden tot ook daar de stekker eruit ging.

Tegenwoordig kan mijn oor geen krasje of tikje meer verdragen, alles is en moet digitaal, kristalhelder. Ik luister nooit meer naar muziek op de radio, nou ja, in de auto wel eens, maar die radio heeft bluetooth en usb dus ook dat is niet echt radio luisteren. Ik heb een breedbeeld-tv die me verwent met de scherpste digitale beelden. Terug naar een gewone, analoge tv zou me diep ongelukkig maken, terwijl de analoge tv me mijn leven verrijkt heeft met nieuws, films en documentaires. Op de eerste tv van mijn ouders hadden we 2 kanalen en was alles zwart-wit. Het gevaarte kostte destijds negenhonderdennegenennegentig gulden en de halve buurt kwam bij langs bij ons om mee te kijken naar programma’s als Tim Tatoe en Comedy Capers.

Allemaal herinneringen en gevoelens die ik tik om online te zetten op mijn blog. Ik tik dit verhaal met behulp van een ‘Quadcore-dinges’ apparaat met een razendsnelle videokaart en ben on line met ik weet niet precies hoeveel mb per seconde. Mijn beeldscherm is breedbeeld en digitaal. Terug naar een inbelverbinding zou ik niet willen. Terug naar een 10” beeldschermpje zou ik niet kunnen. Toch was dat 20 jaar geleden de norm. En wat was ik er gelukkig mee: ‘Ik kon surfen over de hele wereld!’ Het was net zo fantastisch als de eerste landing op de maan die ik zag op de tv van mijn ouders.

Daarom The Chi-lites met ‘Have you seen her’ als eerbetoon aan tijden die nooit terug zullen keren.

reacties
  1. maria schreef:

    ik was er ook bij. ken dat gevoel dus goed. weet je nog cafe Hollandia. mn verbazing dat dat allemaal kon. ik was toen net over van telefoonverbinding naar kabel #Leen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s