Joris en de postcodeloterij

Geplaatst: 2 juni, 2015 in column, Fictie

Toen bekend werd dat de hoofdprijs van de postcodeloterij gevallen was in de straat waar Joris woonde, was er luid getier te horen in zijn ouderlijk huis. Zijn vader, die nooit meedeed aan die postcodeonzin, kwam er die dag achter dat er een heleboel mensen in de straat wel mee hadden gedaan en een flinke zak duiten zouden krijgen van ‘die snotaap’ (Martijn Krabbé).

postcodeloterijbredaToen die avond het postcodeloterijcircus in de straat arriveerde waren alle gordijnen gesloten. De deur was op slot. Joris moest voor straf naar bed. Dit alles omdat de vader van Joris de situatie niet aankon, immers, al zijn buren hadden nu meer geld dan hij ooit bijeen zou kunnen schrapen. Zelfs de spaarpot van Joris zou daar niets aan kunnen veranderen.

Schreeuwend en tierend zag de vader van Joris hoe, op tv, iedereen die hij tot op het bot verachtte een bom duiten in de schoot geworpen kreeg. Toen begon hij te huilen, luid en indringend. De vader van Joris had zoveel medelijden met zichzelf dat Joris ook moest huilen om zijn vaders verdriet.

Een week later arriveerde de eerste verhuiswagen in de straat. Velen hadden besloten van het geld een woning te kopen in een betere buurt. De vader van Joris legde hem uit dat er vooral veel kakkers in betere buurten woonden en dat hij blij moest zijn dat ze geen postcodeloten hadden gekocht: ‘Van al dat geld ga je alleen maar naast je schoenen lopen.’

Joris voelde zich een beetje onwennig in zijn buurt nu iedereen weg ging. Alleen de mensen die geen postcodeloten hadden gekocht bleven achter. Natuurlijk kwamen er nieuwe huurders in de straat waar Joris woonde. ‘Allemaal mensen die niet meedoen aan de postcodeloterij,’ bedacht Joris wijs, ‘want de kans dat de postcode nog een keer valt in onze straat is natuurlijk oneindig klein.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s