Joris moet kiezen

Geplaatst: 7 mei, 2015 in column, Fictie

Door alle drukte thuis kwam het wel eens voor dat Joris zijn huiswerk niet maakte, niet goed oplette en soms te laat op school kwam. Het schijnt dat Joris zo nu en dan tijdens een les in slaap viel. Je begrijpt dat de docenten dat niet op zich konden laten zitten. Joris moest regelmatig nablijven en kreeg ook geregeld strafregels. Het gevolg was dat, hoe Joris zijn best ook deed op school hij, door alle besognes thuis, steeds verder achterop raakte. Joris moest kiezen. Want het is zoals in de bijbel staat: ‘Geen enkele knecht kan twee heren dienen.’

Joris koos natuurlijk voor huis en haard. Want thuis was het veilig en kon hij op zijn vader passen. Thuis voelde Joris zich nuttig en gewenst. Op school vond men Joris maar lui en ongeïnteresseerd, vond men Joris maar een vreemde snuiter die niet mee kon komen en niet meedeed. Joris was dan ook opgelucht dat hij op zijn zestiende verjaardag van school mocht en een baan kon gaan zoeken.

kk_melkfabriek3De zuivelfabriek was vlakbij en Joris kon meteen aan de slag achter de lopende band. Het werk was eenvoudig en eentonig. Maar dat vond Joris niet erg. Hier was hij gelijkwaardig aan zijn collega’s, hoefde hij niet op te letten en kreeg hij geen strafwerk. Het loon was goed genoeg en na het werk had Joris tijd genoeg om af te wassen en eten te koken. Bovendien kwam het extra inkomen goed van pas en hoefde de vader van Joris zich minder zorgen over zijn financiën te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s