Joris en de sabeltandworm

Geplaatst: 13 april, 2015 in column, Fictie

bladOp een mooie lenteochtend zag Joris, hij was onderweg naar school, hoe een herfstblad van vorig jaar de grond in werd getrokken. De knaag- en knabbelgeluiden waren niet van de lucht en Joris besloot het tafereel eens van dichtbij te observeren. Sterker nog, Joris besloot het blad uit de grond te trekken om erachter te komen wie dit blad aan de haak had geslagen.

Joris trok het deels afgekloven blad uit de grond. Een niet geheel onverbolgen sabeltandworm wurmde zich uit de grond omhoog: ‘Mag ik mijn blad terug?’, vroeg de worm zo beleefd mogelijk, ‘ik heb honger weet je.’  Joris legde het blad terug en excuseerde zich voor zijn onbeschofte graaigedrag.

Joris besefte dat het geen pretje is om worm te zijn. De worm moest de hele dag in de grond graven en bladeren eten die oud en vermolmd waren omdat rond deze tijd van het jaar de bladeren nog niet echt van de bomen willen vallen. Joris plukte een ontluikend, vers blaadje van een iep en gaf het aan de worm. Dankbaar trok de worm het verse blaadje grond in. Joris luisterde naar het ondergrondse geknabbel en geknaag en besloot, ontroerd als hij was, de worm iedere dag een blaadje te voeren.

De verse blaadjes bleken te weinig vezels te hebben en te veel lege calorieën. Suikerziekte en insulineresistentie lagen op de loer voor de sabeltandworm. Zijn gebit ging hard achteruit, en tandartsen en mondhygiënisten voor wormen bestonden nog niet. Joris vond de worm op een zomermiddag, na school, dood als een pier, overleden door een hartinfarct.

Joris had spijt dat hij de worm overvoerd had. Maar Joris kon het niet over zijn hart verkrijgen niet op de worm te passen en hem niet bij te voeren, hij zou zich dan nog schuldiger voelen dan hij zich nu voelde. Joris begroef de worm en vermande zich, hij moest naar huis en eten koken voor zijn vader. Dat Joris een beetje verdrietig was, daar hoefde hij zijn vader niet mee lastig te vallen. Zijn lieve pappa had het al zwaar genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s