Joris en de waterplas

Geplaatst: 16 maart, 2015 in Fictie

Joris vond het heerlijk om na een regenachtige dag een wandeling in het bos te maken. Joris bewonderde dan de slakken en wormen die over het bospad glibberden en kronkelden. Joris vroeg zich af waarom die dieren altijd nat als een natte neus van een hond waren. Zouden ze een nat plekje hebben voor de droge dagen? Joris dacht soms aan de keren dat hij per ongeluk op een slak-met-huisje was gestapt en huiverde dan even bij de gedachte aan het gekraak; alsof je op een paprikachipje stapte. Hij voelde zich dan een beetje schuldig.

SPLASHTerwijl Joris op zo’n dag mijmerde over het nut van het natte bestaan van wormen en slakken zag hij verderop een prachtige waterplas. Ideaal om in te springen met mijn rubberen laarzen! Joris nam een aanloopje voor de sprong. Joris landde met beide voeten tegelijk in de waterplas. Plons! Tot de niet geringe verbazing van Joris bleek de plas veel dieper te zijn dan je van een dergelijke plas mag verwachten; hij stond tot zijn middel in het water. Hier moet opzet in het spel zijn.

‘Kun je niet uitkijken!’ Een oudere heer met pijp en gebochelde rug wees op een waarschuwingsbord: Pas op! Ongewoon diepe waterplas. Joris had dat bord nog nooit eerder gezien en vroeg zich af hoe hij dat bord over het hoofd had kunnen zien. De oude heer hielp de kletsnatte Joris uit de waterplas. Ze praatten nog even na over ditjes en datjes, over slakken en wormen. Maar Joris werd koud van alle nattigheid en excuseerde zich: ‘ik wil niet ziek worden.’

Op regenachtige dagen heeft Joris de plek des onheils nog regelmatig bezocht. De slakken en wormen waren dan steevast van de partij maar de oude man en het waarschuwingsbord heeft hij nooit meer teruggezien. De waterplas was steeds ondiep en onbeduidend. Toch voelde Joris altijd even hoe diep het was voor hij erin durfde te springen. En na iedere sprong keek Joris even om zich heen of de oude man er was, want Joris hield wel van een praatje over ditjes en datjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s