Joris en de pad

Geplaatst: 13 maart, 2015 in Fictie

‘Stop!’pad En Joris stopte. Voor hem zag hij een pad waar hij bijna bovenop gestapt was. ‘Weet u waar ik naartoe moet?’, vroeg de pad beleefd, ‘ik ben mijn instinct kwijt.’ Joris vroeg de pad hoe dat zo was gekomen. De pad legde aan Joris uit dat zijn maatje door een reiger was opgepeuzeld en hij door die traumatische ervaring zijn instinct voor de paddentrek kwijt was geraakt.

Joris nam de pad op zijn schouder en aaide hem zachtjes. De pad vertelde over zijn trauma en hoe verschrikkelijk het was om zijn maatje in de snavel van de reiger, in doodsnood, om genade te horen smeken. Hoe de reiger zijn maatje in de lucht gooide om hem vervolgens, met wijdopen snavel, achter in de keel op te vangen en hem door te slikken. De pad barstte in huilen uit.

‘Waarom mijn maatje en niet ik,’ snikte de pad. Joris legde aan de pad uit dat het normaal is om je schuldig te voelen over de dood van een ander: ‘Vooral omdat het jou net zo goed had kunnen overkomen, en dan had jouw maatje zich zo beroerd en getraumatiseerd gevoeld als jij je nu voelt, dat wil je toch ook niet?’

De pad voelde zich weer wat beter en bedankte Joris voor zijn begrip en luisterend oor. Ook voelde de pad zich minder schuldig; hij besefte hoeveel geluk hij had gehad en dat de natuur nu eenmaal wreed is. De pad voelde dat zijn trauma plaats had gemaakt voor zijn instinct.

De pad haastte zich om de andere padden in te halen voor de paddentrek. Joris wuifde de pad nog een keer na. De pad stopte even: ‘Bedankt!’ Helaas deed hij dat midden op een tweebaansweg die bekend stond om de vele, onverklaarbare ongelukken. Een weg waarvoor de buurt met een petitie voor stoplichten van deur tot deur is gegaan. Tot op de dag van vandaag, zonder resultaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s