Joris en de vondeling

Geplaatst: 4 maart, 2015 in column, Fictie

Het moet na middernacht geweest zijn, toen Joris gewekt werd door piepgeluiden. Joris deed het slaapkamerraam eens open om te kijken wie of wat hem gewekt had. Op de stoep zag hij iets wat zijn aandacht trok. Joris rende naar beneden en deed de voordeur open. Op de stoep zag hij een nest met een kuikentje erin, met daarnaast een keurig gestrikt bosje maden en wormen die er lustig op los kroelden om zich uit hun benarde positie te verlossen. Blijkbaar had iemand een kuiken te vondeling gelegd.

Joris wond er geen doekjes om en kweet zich meteen van zijn taak; hij bracht het nest en de wormen en maden meteen naar zijn slaapkamer onder de warme dekens en voerde het hoopje dons wormen en maden tot het in slaap viel. Joris kroop daarna voorzichtig in bed om op het kuikentje te passen.

Smoking_boy_with_ChickenDe volgende ochtend werd Joris wakker van het gepiep onder zijn dekens: ‘Honger!’ Joris gaf het vraatzuchtige baasje wormen en maden tot ze allen op waren. Het kuiken piepte nog steeds en Joris dacht even na: ‘Misschien dat hij gehakt lekker vindt.’ En zo geschiedde, het kuiken was dol op gehakt, ook al was het het goedkoopste varkensgehakt uit de ALDI. Na een paar dagen at het snelgroeiende kuiken balletjes gehakt ter grootte van soepballetjes.

10 dagen later was het kuiken zo groot geworden dat hij Joris uit zijn bedje drukte; voor Joris was geen plaats meer. Joris sliep daarom maar op de grond. Het kuiken piepte nu ieder uur om een flinke gehaktbal waardoor, ondanks dat het goedkope gehakt was, de bodem van de spaarpot van Joris in zicht kwam. Kortom, Joris begon zich zorgen te maken over hoe hij het kuiken verder moest opvoeden: ‘Misschien nog een krantenwijk erbij?’

Maar die nacht hoorde Joris getik aan de voordeur. Joris keek door het slaapkamerraam en zag een vogel met zijn snavel tegen de deur tikken. Joris realiseerde zich dat dit wel eens een van de ouders van het kuiken zou kunnen zijn. Joris deed de deur open. ‘Koek..koek,’ zei de vogel. ‘Mama!’, riep het kuiken en rende de trap af naar beneden. Het kuiken vloog zijn moeder in de armen.

Een beetje verbouwereerd ruimde Joris de slaapkamer op. Enkele vuilniszakken met ontlasting, veren, dons en ander, niet nader te benoemen troep later was de slaapkamer van Joris weer opgeruimd. In ieder geval kon Joris nu weer in zijn eigen bedje slapen. Joris viel in een diepe slaap en droomde hoe iemand aanbelde en hij de deur opendeed. Er stond een moeder op de stoep en Joris vloog haar in de armen.

Toen Joris de volgende ochtend wakker werd was hij nog steeds moe van alle drukte van afgelopen nacht. Hij dacht nog even aan zijn droom en voelde zich daardoor een beetje verdrietig, maar dat schudde hij vlug van zich af; dromen zijn immers maar bedrog.

reacties
  1. L schreef:

    Deze Jorisverhalen zijn echt heel mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s