Joris speelt vals

Geplaatst: 9 februari, 2015 in column, Fictie

Joris kon nog niet goed schaatsen, daarom schaatste hij op houtjes met te gladde ijzers. ‘Op houtjes met gladde ijzers moet je het leren,’ zei de vader van Joris altijd, ‘anders kun je op noren niet goed schaatsen.’ Joris vond het dan ook behoorlijk dom van zijn leeftijdsgenootjes dat ze op hoge snelheid op scherp geslepen noren langs hem suisden zonder eerst behoorlijk schaatsen te hebben geleerd op houtjes. Hoofdschuddend werkte Joris aan zijn techniek waarmee het niet echt wilde vlotten.

Op een goede dag ging een van de ijzers van Joris kapot. Joris had 5 gulden in zijn spaarpot en ging met het geld en zijn schaats naar de katholieke smid die ’s winters schaatsen sleep voor zijn geloofsgenoten. Gelukkig kostte de reparatie maar een rijksdaalder. De volgende dag ging Joris weer schaatsen. Tijdens het schaatsen merkte Joris dat zijn gerepareerde schaats heel goed schaatste, veel beter dan zijn andere, niet gerepareerde schaats want, je begrijpt het al, zijn nieuwe schaatsijzer was netjes, zoals het hoorde, door de smid geslepen. Joris besloot daarom zijn andere schaats ook te laten slijpen.kindopschaats

De volgende dag stond Joris met geslepen schaatsen en 2 kwartjes armer weer op het ijs. Joris schaatste en schaatste en stapte over in de bocht alsof het niks was. Joris waande zich Ard Schenk. Joris kon schaatsen! Moe maar voldaan ging Joris die middag naar huis. Eindelijk was Joris klaar voor de noren die hij van zijn lieve vader zou krijgen als hij goed kon schaatsen. Misschien kan ik dan aan wedstrijden meedoen!

‘Heb je een paar guldens voor me?’, vroeg de pappa van Joris toen hij thuis kwam van de kroeg, ‘mijn shag is op en Jan krediet bestaat daar voor mij niet.’ Joris zweeg en gaf zijn laatste 2 guldens aan zijn vader. Verstandig als Joris was zweeg hij over zijn goeie techniek met het schaatsen. Joris had immers vals gespeeld door zijn schaatsen te laten slijpen en het zou heel gemeen zijn om zijn arme vader op die manier geld af te troggelen voor een paar noren.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s