Joris doet een vondst

Geplaatst: 5 februari, 2015 in column, Fictie

Joris had een metaaldetector. Hij vond die bij het grofvuil van iemand die er in dit verhaal niet toe doet. Alles werkte nog aan de metaaldetector, er was zelfs een koptelefoon voor de pieptoontjes bij. En sinds die tijd speurde Joris iedere zaterdagmiddag met zijn metaaldetector door de weilanden rond het dorp. Meestal vond hij niets, soms een een paar stuivers, 2 keer vond hij zelfs een gulden, en alles ging in de spaarpot van Joris.

Op een goede zaterdag hoorde Joris een pieptoon die harder was dan gewoonlijk. Het was in het land van boer Geert. Misschien was het een rijksdaalder? Voorzichtig wroette Joris in de grond met een schepje dat hij nog had uit de tijd dat hij in de zandbak speelde. Joris vond een kistje dat nogal glom. Bovendien zaten er allemaal glimmende steentjes op. Voorzichtig maakte Joris de kist open. Er zaten allemaal glimmende muntjes in. Glimmende gele en glimmende zilverkleurige muntjes.

‘Kijk eens wat ik heb gevonden pappa!’, riep Joris blij naar zijn lieve vader, ‘het is een schat.’ De vader van Joris zette grote ogen op toen hij zag wat zijn zoon gevonden had. ‘Waar heb je die gevonden!’, vroeg de vader van Joris op strenge toon. ‘In het land van boer Geert Pa,’ zei Joris verheugd. ‘Dan heb je andermans spulletjes gestolen zoon, naar bed jij, zonder eten!’, riep de pappa van Joris schuimbekkend en hij pakte de schat van Joris af. Huilend ging Joris naar bed, wat was Joris toch een stoute jongen.

Een paar dagen later stond de pappa van Joris in de krant met de schat die hij in zijn tuin gevonden had. De schat stond nu in het museum en omdat de vader van Joris het in zijn eigen tuin gevonden had, kreeg hij een vindersloon van 1000 gulden! Joris las de krant nooit en hij wist niet wat zijn vader had gedaan met ‘zijn’ schat. Dat was maar goed ook want dan was misschien uitgekomen dat Joris de schat had gestolen op het land van boer Geert en was Joris in de gevangenis terecht gekomen. En dat zou te erg voor de vader van Joris zijn geweest.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s