Oudejaarsavond met Joris

Geplaatst: 27 december, 2014 in Blog, Fictie

De vader van Joris verfoeide legaal vuurwerk. Knallers knallen niet, de vuurpijlen vliegen nauwelijks en de Romeinse kaarsen pruttelen meer dan dat er sterretjes afkomen. Daarom ging de vader van Joris na kerst altijd even naar een ‘adresje’ in de grote stad om vervolgens terug te keren met een goedgevulde Lidl-tas waarmee hij zich een paar uurtjes opsloot in het hok.

Op oudejaarsavond ging de vader van Joris meestal rond half 12 naar buiten met zijn Lidl-tas-met-inhoud. Joris kon dan vanuit het raam zien hoe zijn vader de telefooncel opeiste. Niemand mocht in de buurt komen. Niemand mocht nog een telefoontje plegen. De vader van Joris vertrouwde niemand. Misschien denkt u dat de vader van Joris de telefooncel beschermde tegen onverlaten, maar niets was minder waar.

Om 12 uur, bij de eerste slag van de kerktoren sprong de vader van Joris op om vervolgens een lont aan te steken tmet een sigaar die voor dat doel brandend werd gehouden. Dan zette de vader van Joris het op een lopen en rende hij het portiek in om vervolgens te kijken hoe ‘zijn’ telefooncel opgeblazen werd.

Joris keek toe vanuit het slaapkamerraam en was best wel trots op zijn vader. Wat een spektakel was dat altijd. Op een goede dag werd de telefooncel niet meer vervangen of gerepareerd, de mobiele telefoontjes maakten de telefooncellen overbodig. De vader van Joris vervloekte mobiele telefoontjes nog harder dan legaal vuurwerk.

Tegenwoordig weet de vader van Joris van voren nauwelijks of hij van achter leeft. Joris gaat nu ieder jaar na kerst met een Lidl-tas naar een adresje in de stad. Joris maakt ieder jaar, terb ere van zijn vader, een bom. Rond half 12 op oudejaarsavond gaat Joris in het bushokje zitten. Zijn vader zit in een rolstoel voor het raam toe te kijken en te wachten op wat gaat komen. Bij de eerste slag van 12 steekt Joris met zijn sigaar de lont aan, om vervolgens naar het portiek te rennen en toe te kijken hoe ‘zijn’ bushokje opgeblazen wordt. De vader van Joris vindt het maar niks en vraagt zich af waar de politie is als je ze nodig hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s