Joris krijgt een klap

Geplaatst: 16 september, 2014 in Fictie

Joris duizelde, viel en stond zo snel mogelijk weer op. Joris leek het meest op een groggy bokser die een klap had gekregen. Joris keek zijn vader verbaasd aan en vroeg zich af waar hij die klap aan verdiend had. De vader van Joris leek door de duivel bezeten. Hij had gevoelloze ogen en een harde blik. Joris rende naar buiten en huilde. Joris probeerde te bedenken wat hij misdaan had maar hij kon niets bedenken. Het was alsof zijn lieve vader veranderd was in een monster.

‘Een paar dagen geleden was pa dronken,’ bedacht Joris, ‘zou hij weer gedronken hebben?’  Joris sloop terug naar huis. Pa sliep op zijn tv-stoel. Joris zocht en vond een jeneverfles die was aangebroken en een paar lege bierflesjes. ‘Zou pa aan de drank zitten?’, vroeg Joris zich af. Joris rilde over zijn hele lijf. Hij voelde zich naakt en onveilig. Joris besloot zichzelf zo onzichtbaar mogelijk te maken voor zijn vader en alles te toen waar vader om vroeg om te voorkomen dat hij nog meer klappen zou krijgen.

Toen pa die avond wakker werd keek hij Joris vriendelijk aan. ‘Koffie?’, vroeg Joris beleefd. ‘Graag, en een boterhammetje met kaas erbij,’ zei de vader van Joris, ‘en een groot glas water, ik sterf van de dorst.’ Opgelucht haalde Joris een groot glas water dat zijn vader in een keer opdronk. Koffie en boterham met kaas kwamen daarna. Toen de pa van Joris alles ophad zag Joris een traan uit het rechteroog van zijn vader biggelen. Joris begreep dat zijn pa verdrietig was en daarom dronk. Pa zei verder niets. Hij leek in gedachten verzonken.

Toen Joris die avond ging slapen hoorde hij glas rinkelen. Joris huilde zonder geluid te maken om te voorkomen dat hij straks misschien nog meer klappen zou krijgen.

reacties
  1. maria schreef:

    ontroerend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s