De pa van Joris voelt zich rot

Geplaatst: 13 september, 2014 in column, Fictie

Het gebeurde toen Joris op een vrijdagmiddag thuis van school kwam. Joris zag zijn vader laveloos op de bank liggen. Nu had Joris zijn vader nog nooit dronken gezien dus vroeg hij zich af wat er met zijn vader aan de hand was. Toen Joris de flesjes bier naast de bank zag staan begreep Joris wat er aan de hand was; hij had wel eens dronken mensen gezien in een western. Maar  Joris was wel een beetje bang, want zijn pa keek wild uit zijn ogen, was bleek en was moeilijk te verstaan.

‘Ikkkwleeen teiltje,’ mompelde de pa van Joris. Joris rende naar de keuken om een teiltje voor hem te halen. Zijn pa kwam moeizaam overeind en braakte in het teiltje, luidruchtig en zonder zich in te houden. Joris moest zelf kokhalzen van dit aanzicht en voelde een lichte paniek in zich opwellen. Nadat zijn pa gebraakt had ging hij weer op de bank liggen. Joris leegde het teiltje in de wc en spoelde door. Joris kon het beeld van zijn brakende pa en de zure lucht ervan maar niet van zich afzetten. Toen Joris klaar was met het opruimen van de rommel lag pa te snurken op de bank.

Joris deed alle deuren op slot en alle gordijnen dicht; vanmiddag en vannacht moest Joris op zijn pa passen. Joris vond het wel een beetje eng allemaal maar Joris had een lieve pa en wilde hem niet kwijt.

Joris besloot zonder eten naar bed te gaan omdat hij een beetje bang was en onder de dekens wilde kruipen. In bed luisterde Joris naar het luide gesnurk van zijn pa tot hij in slaap viel. Joris droomde dat hij verdwaald was en zijn pa niet terug kon vinden: ‘Pa, pappa waar ben je?’ schreeuwde Joris in zijn droom, maar het enige antwoord wat Joris kreeg was luid gesnurk uit de verte.

De ochtend erop bood pa zijn excuses aan aan Joris: ‘Ik voelde me rot, vandaar.’ Joris knikte begripvol en en wist dat het veel erger voor grote mensen was om zich rot te voelen dan voor kinderen. Bovendien besloot Joris voortaan extra lief voor zijn pa te zijn om te voorkomen dat hij zich ooit nog rot zou voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s