Afluisterkanker

Geplaatst: 1 juli, 2013 in column

Kanker, u kent het wel. Het is, als u het niet heeft, vooral een ziekte die anderen overkomt. Je schrikt wel natuurlijk, maar och, het leven gaat door. Tot het een van je naasten treft. Je voelt mee, je helpt waar mogelijk, en indien terminaal, huil en rouw je met de patient en andere naasten mee. Het komt dichtbij, en misschien besef je dat het ook jou kan overkomen.

Er is een nieuwe kanker. Afluisteren. Alles wat je online doet, en te traceren is, wordt netjes ergens in een datacenter opgeslagen. Het sluimert als een kankercel. En zolang het sluimert is er niets aan de hand. Zoals bijvoorbeeld roken kankercellen kan activeren zo kan een bepaald woordengebruik een algoritme activeren die een datacenter actief maakt en zich op jou doet richten. De kans is klein natuurlijk, en het zal jou nooit overkomen. En toch, opeens kun je de klos zijn, word je apart genomen en ben je verdacht.

Een longkankerpatiënt kan roepen:’Maar ik heb nooit gerookt!’
Een afluisterslachtoffer kan roepen: ‘Maar ik heb niets gedaan.’

En nu blijkt dat de onschendbare klasse word afgeluisterd, politici. En wordt er geprotesteerd. Schande. Dat het de onderdanen van Europa overkomt soit, dat is voor onze veiligheid. Maar dat het politici overkomt, dat kan natuurlijk niet.
Of de heren en dames het een schande vinden omdat ze zich verheven voelen boven het gepeupel, of omdat ze werkelijk iets te verbergen hebben is me niet duidelijk. Ik vermoed, en u waarschijnlijk ook, beide. Blijkbaar wordt iedereen afgeluisterd. En net als met kanker, kan iedereen er last van krijgen.

Mensen die denken geen terminale ziekte te kunnen krijgen omdat ze gezond leven zijn naïef. Ziektes kun je krijgen, zonder aanleiding.
Mensen die denken dat ze alles van hen mogen weten zijn net zo naïef. Afgeluisterd worden, met alle gevolgen van dien, kan je overkomen, ook ben je een heer van stand die ver boven het gepeupel staat.

We weten niet waarom kankercellen plotseling actief worden. Evenmin zullen we weten waarom en wanneer ‘ze’ besluiten jou actief af te gaan luisteren en je het leven zuur te gaan maken.

Mij zal natuurlijk niets van dit alles ooit overkomen. Maar hou zit dat met jou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s