Wachtgeldregeling moet blijven

Geplaatst: 29 juni, 2013 in column

Melanie Schultz heeft iets niet gemeld. Schandalig natuurlijk. Maar ze is betrapt en zal het een en ander aan Nederland uit moeten leggen.

Kijk eens naar Camiel Eurlings. Hij promoveert van Minister van Verkeer en Waterstaat tot, per 1 juli 2013, president-directeur van de KLM. Camiel is nooit betrapt op belangenverstrengeling. Niet aanwijsbaar in ieder geval. En hoeft niets uit te leggen.

Door belangen te behartigen voor andere bedrijven kun je het ver schoppen in de politiek. En kun je na je politieke carrière de vruchten plukken van je verstrengelingen. En hoef je niet in de wachtgeldregeling.

Stel je voor dat Camiel gewoon zijn werk had gedaan in de politiek, zonder enig belang te behartigen, dan was hij misschien roemloos in de wachtgeldregeling terecht gekomen. En had hij zijn boerderij kunnen opknappen. En misschien had hij destijds betere beslissingen genomen als minister. We zullen het nooit weten.

Al die backbenchers, het stemvee voor de partij, die naamloos en roemloos mogen vertrekken na hooguit vier jaar politiek bedrijven. Gun ze hun wachtgeld. ze hebben alleen maar het belang van hun partij behartigd, en niet van een of ander bedrijf, die ze later beloont met een commissariaat of directeurschap.

Daarom moet de wachtgeldregeling blijven. Want een baan opzeggen en belangeloos een paar jaar op een bankje zitten voor je partij is niet echt werkervaring. En zullen mensen zich harder achter de oren krabben alvorens ze besluiten een stoeltje in de tweede kamer te bezetten. Tenzij de persoon belangen heeft.

En wat zou de Nederlander meer kosten: wachtgeld of politici die andere belangen hebben.
Ik denk het laatste
.

reacties
  1. Sybren schreef:

    Helemaal waar, in Zuid Europa zeggen ze: je kunt het beter zelf gecontroleerd geven, en anders pakken ze het toch wel, en dan weet je niet hoeveel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s