Kotsberoerd in de kerk

Geplaatst: 19 juni, 2013 in column

Heeft u ook zo’n moeder? Een moeder die zondags stonk naar goedkope parfum, vermengd met Sunlight-zeep. En dat je daar naast moest zitten tijdens de kerstdienst. En dat je stil moest zitten. En mee moest zingen. En dat je een kutkwartje in het mandje moest gooien bij de collecte. En ieder kwartier op de knieën moest en dan weer staan en dan weer zitten. En dat je geen knielkussentje had. En dat je na de mis mee naar oma moest. In de auto. En dat ze onderweg in de auto eens een sigaretje opstak. En kotsberoerd door de mix van parfum en een sigaretje ‘Belinda met filter’ bij oma aankwam. En oma gaf je dan een gebakje. En die moest je dan opeten. Omdat je anders onbeleefd was. En dat je daarna naar huis ging. En de rest van de dag beroerd was. En je zondag naar de kloten. Zo’n moeder heb ik dus. En moeder is nu 83.

Oma is allang dood. En naar de kerk gaat moeder allang niet meer. Want van de kerk moest ze kinderen krijgen. Mocht ze niet genieten van het leven. Dacht ze dat ze zondig was. Tot ze doorkreeg dat allemaal onzin was. En daardoor werd ze boos. Want ze was inmiddels boven de 60. En ze kreeg Ménière. En raakte veroordeeld tot haar rollator. Een kans om de opgelopen achterstand in levensvreugde in te halen kreeg ze niet. En nu zit ze thuis. Krijgt dagelijks gezinshulp. Draagt haar lot. Met een flesje port als trouwe kameraad.

En dan wordt Johannes Paulus II heilig verklaard. Iets met een tweede wonder.

Van mij mag Johannes Paulus II branden in de hel. Samen met al zijn collega’s. In het heetste vuur. Aangerand door aan aids lijdende homo’s. Zonder condoom. Recht in zijn bekrompen achterwerk. En miljoenen malen doodgaan aan het dodelijkste aids. Met de vreselijkste zweren en kwalen. Want de paus, en alles wat er mee te maken heeft, is het kwaad. Een kwaad die miljoenen mensen het ongeluk in stort. Voorbehoedmiddelen verbieden. Homo’s verbieden zichzelf te zijn. Mensen verbieden gelukkig te zijn.

En dus moesten wij iedere zondag naar die kutkerk van moeder. Mijn ongelukkige moeder, omdat ze geloofde in hel en verdoemenis. Omdat ze het beste met ons voor had.

En dat we maar niet in de hel mochten komen.

reacties
  1. Max Goedblick schreef:

    En hoe zit het dan met die protestanten? Die hebben geen paus die voor hun condooms en homo’s verbied, maar die zijn in hun zwartekousenkerken nog veel ongelukkiger en nog banger voor hel en verdoemenis dan jouw moeder ooit is geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s