Spieken is een kunst

Geplaatst: 13 juni, 2013 in column

Vroeger was een bruine enveloppe, gevuld met de examenvragen en een natte lijmrand ter verzegeling voldoende. Veilig. Maar er is een nieuwe jeugd opgestaan. En die laten zich niet tegenhouden door een lijmrand met vieze smaak. Daarom worden de enveloppen nu volautomatisch gevuld met de opgaven en dicht geseald. Er komt geen fraudegevoelige hand meer aan te pas. En toch zijn er opgaven gestolen. Van een islamitische school. Nota bene.

Daarom gaan we onderzoeken. Onderzoeken op beveiliging. Want iedere stap moet veilig. Misschien een extra agent aanstellen. En maar hopen dat die niet fraudegevoelig is. Want het blijft mensenwerk.

Dat er zo overspannen wordt gereageerd op het stelen van de eindexamens lijkt me overdreven. Misschien heeft u ooit wel eens gespiekt, of wel eens iemand zien spieken. En dan heel hard ‘fraude!’ geroepen. Of horen roepen. Vast.

Tijdens de eindexamens zal het aantal spiekers vele malen hoger zijn dan het aantal examen-fraudeurs. En zullen de betrapte fraudeurs aan de schandpaal worden genageld. Van de spiekers zul je weinig horen.
Als je als spieker wordt betrapt heb je pech gehad. Als je niet wordt betrapt ben je een held. Want spieken is een kunst. En geen fraude.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s