Het meest gevaarlijk stukje vlees

Geplaatst: 9 juni, 2013 in column

2018 wordt een horrorjaar. Het jaar van de bloedbaden. Het jaar dat kippen elkaar gaan uitmoorden omdat in dat jaar kippen hun snavel en tenen mogen behouden. Vanaf 2018 zal de kip het meest gevaarlijk stukje vlees worden.

U heeft misschien wel gehoord van de varaan, die zijn prooi met een simpele beet besmet met dodelijke bacteriën, waardoor het enkele dagen later overlijdt aan een vreselijke ontsteking. En eindigt als een smakelijke varanenhap.

In feite is een kip van de bio-industrie vergelijkbaar met de varaan. Een pik of uithaal van een kip is voldoende om haar slachtoffer naar de eeuwige slachtvelden te sturen. Of op zijn minst naar spoedeisende hulp. Een plofkip zit onder de infecties. Is volgepompt met antibiotica. Een verwonding aan een scherp stukje plofkip is levensgevaarlijk.

Daarom moet de snavel eraf. Tenen eraf. Want anders gaan de doden vallen. Gaan de zorgkosten omhoog. En zeg nou zelf, is een kippenleven een mensenleven waard? Een hoge zorgpremie? Nee toch. Een kippenleven is ongeveer 10 Euro waard en geen cent meer.

Volgens de fokkers gaan de kippen elkaar uitmoorden en dood pikken. En misschien is dat waar. Omdat ze te dicht op elkaar zitten. Onnatuurlijk leven. Dat kippenfokkers met de nieuw regels kippen meer ruimte moeten geven lijkt me evident.

Ik hoop vanaf 2018 dat de kippen een beetje gelukkiger zullen worden. Ik hoop ook dat kippenfokkers een beetje meer respect voor kippen zullen krijgen. Al was het maar omdat ze dan met hun klauwen en snavels kunnen uithalen. En dat kunnen dan maar beter schone klauwen en snavels zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s