Mijn Nationale Boomplantdag

Geplaatst: 1 april, 2011 in Herinneringen
Tags:, , ,

Als pinguïns liepen we in een rijtje van school naar de straat die met vlaggen was versiert om ons boompje te planten. Iedere leerling kreeg een plek toegewezen waar een gat mocht worden gegraven voor het hem- of haar toegewezen boompje. Enthousiast groef ik een gat en plantte een boom. Nadat ik de modder had aangestampt keek ik trots naar ‚mijn’ boom.
Iedere dag, als ik naar school liep, keek ik even naar het boompje dat ik geplant had, wachtend op de eerste groeispurt waaruit zou blijken dat mijn boom een grote boom zou worden.
In het weiland achter mijn boom werd intussen druk gewerkt; er werden nieuwe huizen gebouwd. Boerderijen werden gesloopt, de koeien verdwenen uit het land en geluiden van heipalen denderden dagelijks door het dorp. Uiteindelijk werd ook de straat onder handen genomen.
Ik liep naar school. Alle boompjes waren weg. Mijn boom was weg. Ik voelde een gelaten teleurstelling, alsof er nooit boompjes waren geweest, een verlies zonder rouw. Als kind neem je dingen zoals ze zijn.
Als je nu door de straat loopt waar ik mijn boompje had geplant zie je naast de straat een betonnen stoeprand en een voetpad, met daarop aansluitend keurige tuintjes van de huizen die in het groene weiland gebouwd zijn. Van het feestelijke ‚Nationale Boomplantdag’ anno 1970 is in Wergea is geen spoor meer te bekennen.

Advertenties
reacties
  1. Frank schreef:

    Leuk eerste stukje voor ‘W’ 😉

  2. Toen ik de laatste keer door Wergea liep dacht ik nog bij mezelf: Dit dorp zal nooit meer hetzelfde zijn zoals ik het me herinner…. Dan loop ik door de Kleijstraat waar ik opgroeide en natuurlijk staan de huizen er al een paar jaar niet meer. Maar precies op de plek waar ons huisje stond op nummer 14 en waar ik zoveel herinneringen heb (geode en slechte) daar voelde ik me thuis. Ook op de Nieuwoldstraat kon ik precies stoppen waar nummer drie eens was. Nee het dorpje wordt nooit meer zoals het eens was. Geen Frico geen ouwerwetse zondagen, maar daar waar het hart is daar voel je je thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s